17 Juli 2019 | Bekijk nu: 4 Minuten

Het is zomer! Tijd om volop te genieten van het buitenleven, als het warm is, het liefst aan de rand van het zwembad of op het strand. Om in vakantiestemming te komen geven we ons graag over aan La Dolce vita en genieten we van ijs of ander lekkers uit het zuiden. Bijvoorbeeld van een romige tiramisu. Vindt u de originele versie met espresso wat zwaar voor de zomer? Geen probleem – wij hebben een recept van een aardbeienvariant voor u bedacht, die garant staat voor een zomerse smaaksensatie.

Norma of Roberto: wie vond tiramisu uit?

Over de herkomst van tiramisu (dat letterlijk vertaald zoveel betekent als: “trek me op”) wordt in Italië al tientallen jaren gestreden. Er doen dan ook verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van dit beroemde dessert. Twee van deze verhalen willen we graag uit de doeken doen.

In het eerste verhaal is een hoofdrol weggelegd voor Norma Pielli, eigenares van een hotel in de   noordelijk gelegen regio Friuli-Venetië. Daar zou Norma in de jaren vijftig van de vorige eeuw het zoete gerecht bestaande uit suiker, ei, mascarpone en espresso uitgevonden hebben. Toen een groep vermoeide skiërs in het hotel aankwam zouden ze dankzij de tiramisu – die tot dat moment nog geen naam had – nieuwe krachten hebben opgedaan en van vreugde “tirare sù“ hebben geroepen. Hiermee gaven ze aan dat het lekkere dessert hen nieuwe kracht had gegeven.

In het tweede verhaal is Roberto „Loly“ Linguanotto de hoofdpersoon. Hij zou het nagerecht pas eind jaren zestig in de stad Treviso, gelegen vlakbij Venetië, hebben bedacht. Op de superieure smaak van het gerecht zouden hele groepen mensen af zijn gekomen. Zij zouden hebben gemerkt dat zij dankzij het zoete dessert de hele middag volop energie hadden, wat ze in plaatselijke dialect omschreven als: “Tiramesù“. Dit zou later verbasterd zijn tot „Tiramisu“.

Welk verhaal nu echt waar is weten alleen Norma, Roberto of een andere mensen aan wie het originele recept wordt toegedicht. Voor ons gaat het erom dat we van het bestaan van het recept weten en dat we steeds opnieuw van het dessert kunnen genieten. Suiker, ei, mascarpone en espresso zijn inmiddels niet meer de enige ingrediënten. Er zijn tal van variaties op het originele recept bedacht. Wij geven u nu onze zomerse versie met verse aardbeien!

Dit heeft u nodig om aardbeientiramisu te maken:

Ingrediënten:

  • 1 kg aardbeien
  • 200 g volle yoghurt
  • 200 g slagroom
  • 500 g mascarpone
  • 500 g lange vingers
  • 160 g poedersuiker
  • 6 el amaretto (gebruik sinaasappelsap voor een variant zonder alcohol)
  • 1 scheutje citroensap
  • Muntblaadjes en een paar aardbeien om te garneren

Zo maakt u het romige dessert:

Was de aardbeien en houd een paar aardbeien apart voor de garnering. Snijd de helft van de overgebleven aardbeien in plakjes. Doe de andere helft samen met 60 g poedersuiker, een scheutje citroensap en 4 el amaretto in een kom. Pureer alles met een staafmixer tot een gladde puree.

Klop nu de slagroom stijf. Roer de mascarpone en de yoghurt door elkaar en voeg 100 g poedersuiker en 2 el amaretto toe. Spatel de slagroom voorzichtig door het mascarpone-yoghurtmengsel.

Bedek de bodem van een schaal met een deel van de lange vingers. Wilt u de tiramisu in kleine coupes serveren? Breek de lange vingers dan in stukjes of verkruimel ze en verdeel ze over de coupes.

Tip: doe de lange vingers in een plastic zak, sluit de zak en gebruik een deegroller om de  koekjes te verkruimelen. .

Schep nu een laagje aardbeienpuree op de lange vingers en vervolgens een laagje mascarpone-yoghurtmengsel. Verdeel hier een laagje aardbeienplakjes over. Herhaal de laagjes net zolang tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje mascarpone-yoghurtmengsel.

Zet het dessert nu minstens twee uur in de koelkast. Decoreer de tiramisu naar wens met de overige aardbeien en een paar muntblaadjes. Uw tiramisu is nu klaar voor degustatie! Serveer hem aan familie of vrienden als slot van een zomers etentje. Buon appetito!

De fruitig-frisse variant van de Italiaanse klassieker is een perfecte verfrissing op warme zomerdagen. We hopen dat u net zo enthousiast bent geworden over dit dessert en er in de zomer van zult smullen!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *