25 November 2020 | Bekijk nu: 6 Minuten

Als u elk jaar kerstkoekjes bakt, heeft u waarschijnlijk zo uw favoriete recepten die u jaar in jaar uit gebruikt. Wij hebben 4 recepten gevonden van bijzonder lekkere en prachtig uitziende koekjes, die het proberen meer dan waard zijn. Als u de weken voor Kerst gebruikt om vast te oefenen en te proeven, dan kunt u nu al van lekkers genieten en met Kerst ontspannen bakken.

Snoepen zoals in Amerika: schuimig zoete s’mores

Uit het land van Santa Claus komen deze koekjes die Amerikanen graag zomers bij de bbq eten. Maar deze warme koekjes smaken ook in de kersttijd verrukkelijk!

Nodig (voor 12 stuks):

  • 24 biscuitjes
  • 120 g melk- of pure chocolade (liefst een dunne plak of niet te dikke repen)
  • 12 marshmallows

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C bovenwarmte en bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de biscuits naast elkaar op het bakblik.
  2. Verdeel de chocolade in 12 gelijke plakjes en leg op de helft van de biscuitjes een plakje chocolade. Leg op overige biscuitjes een marshmellow. Plaats het bakblik dan 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Leg dan voorzichtig steeds een biscuitje met licht gesmolten chocolade op een biscuitje met een zachte marshmellow. Druk de biscuitjes steeds voorzichtig op elkaar tot 12 sandwiches. Laat een beetje afkoelen en snoep ze lauwwarm op.  
  4. Natuurlijk kunt u meerdere lagen maken van biscuits, chocolade en marshmellows, zodat de sandwiches hoger worden.

Tip: kijk eens in de Klingel online shop naar handige bakhulpjes zodat uw baksels gegarandeerd mooi uit de oven komen.

Italiaans genieten van romige pistache-cannoli

Van Amerika steken we over naar Italië waar we in Sicilië het recept van deze overheerlijke cannoli met romige pistachevulling vonden.

Nodig voor de rolletjes (ca. 15 – 20 stuks)

  • 250 g bloem
  • 30 g poedersuiker
  • 50 g boter
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 2 tl kaneel
  • 30 ml witte wijnazijn
  • 30 ml honing
  • 1 eitwit
  • 1 L plantaardige olie 

    Nodig voor de vulling:
  • 600 g ricotta
  • 150 g suiker
  • 75 g pure chocolade
  • 100 g pistachenootjes
  • poedersuiker om te bestrooien

    Bereidingswijze:
  1. Kneed van de bloem, poedersuiker, zachte boter, zout, ei en kaneel een soepel deeg en voeg dan voorzichtig de azijn en honing toe. Dek het deeg af met folie en laat het een uur in de koelkast ruisten.
  2. Verdeel het deeg in porties en rol steeds een vierkant van ong. 9 x 9 cm uit. Wikkel de deegvierkantjes dan om bv ingevette roestvrijstalen buisjes of speciale cannolivormen. Bestrijk de randen met wat eiwit en druk ze op elkaar.
  3. Verhit de olie in een wijde pan en bak daarin de vormen met het deeg. U kunt hiervoor ook een friteuse gebruiken. Haal de rolletjes voorzichtig met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Trek de cannoli als ze afgekoeld zijn voorzichtig van de vorm los.
  4. Laat de ricotta goed uitlekken. Roer de suiker erdoor en zet een uur in de koelkast.
  5. Hak de chocolade fijn en meng deze door de gekoelde, gezoete ricotta. Hak de pistachenootjes en zet apart.
  6. Spuit de vulling met behulp van een spuitzak in de deegrolletjes. Doop de uiteinden van de cannoli in de gehakte pistachenootjes en bestrooi de rolletjes met poedersuiker.

Tip: met een handige hakmolen en een friteuse maakt u deze koekjes gemakkelijk en snel.

Koekjes als van oma: fruitige sinaasappel – chocoladekoekjes

Na Amerika en Italië zochten we dichter bij huis en kwamen we deze koekjes tegen die oma vroeger al bakte.

Nodig (voor ca. 100 stuks):

  • 125 g boter
  • 100 g suiker
  •  1 vanillestokje
  • 1 snufje zout
  • 1 ei
  • 200 g bloem
  • 60 g maïzena
  • 1 afgestreken tl bakpoeder
  • 1 sinaasappel (liefst biologisch)
  • 1 cl cognac (naar wens)
  • 100 g pure chocolade  ( 70% cacao) 

    Bereidingswijze:
  1. Roer de boter, op kamertemperatuur, met de suiker en het snufje zout licht schuimig. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit met het ei toe. Meng de bloem met de maïzena en bakpoeder. Voeg dit beetje bij beetje toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.  
  2. Was de sinaasappel, rasp de schil en pers de sinaasappel uit.  Voeg de rasp en helft van het sap met de cognac toe aan het deeg. Wilt u liever geen alcohol toevoegen dan laat u de cognac gewoon weg. 
  3. Hak de chocolade fijn roer deze door het deeg en kneed het geheel nogmaals kort door. Vorm nu 3 rollen van het deeg met een doorsnede van ca. 3 cm. Leg deze ongeveer 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 180˚boven- en onderwarmte. Snijd de deegrollen in plakjes van  ca. 1 cm dik en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.  Bak de koekjes in ca. 12 minuten goudbruin en laat ze wat afkoelen.

Tip: met een keukenmachine om deeg te kneden en een bakmat om deeg uit te rollen wordt koekjes bakken kinderspel!

Snoepen toegstaan: zoete snoeprondjes

Begin dit jaar vroeg aan de Kerst – voorpret en laat het hele huis heerlijk geuren naar versgebakken koekjes met dit verrassende recept.

Nodig (voor ca. 50 stuks):

  • 250 g bloem
  • 125 g suiker
  • 80 g boter
  • 1 citroen
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • 50 rood- witte snoepjes bv. aardbei-room smaak

    Bereidingswijze:
  1. Was de citroen en rasp de schil fijn.
  2. Kneed de bloem met de citroenrasp, suiker, eierdooiers, ei en losgeroerde boter tot een smeuïg deeg. Wikkel het deeg in folie en leeg minstens een uur in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180˚boven- en onderwarmte. Rol het deeg uit tot een lange rol van ca. 3 cm doorsnede en snijd deze in plakjes van ong. 1 cm. Maak van de plakjes bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes een beetje plat en maak een klein kuiltje in het midden van de bolletjes. Bak de deegrondjes nu in het midden van de oven ong. 5 – 7 minuten.
  4. Leg dan in elk kuiltje een snoepje en bak nog 5 minuten tot het snoepje vloeibaar wordt en het kuiltje vult. Haal dan uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
  5. Als het vloeibaar geworden snoepje nog niet helemaal is uitgehard met een lepel voorzichtig tot kleine torentjes vormen. Daarna verder laten afkoelen en uitharden.   

Tip: met een handige rasp en goede mixer heeft u dit recept in een mum van tijd gemaakt.

Kent u nog meer bijzondere koekjesrecepten? En welke van onze recepten gaat u binnenkort eens uitproberen? Wij wensen u alvast veel bak- en snoepplezier toe!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *