9 December 2019 | Bekijk nu: 6 Minuten

De leukste en ook meest originele cadeautjes zijn zelfgemaakte cadeautjes. Hieruit blijkt namelijk dat u als gever enorm uw best heeft gedaan voor de ontvanger en dat wordt altijd gewaardeerd. Vandaag laten we u 4 cadeautjes zien die u in uw eigen keuken kunt maken. Ze lenen zich er perfect voor om straks, mooi ingepakt natuurlijk, onder de kerstboom te leggen. U kunt ze prima ruim van te voren bereiden – ze blijven nog geruime tijd goed.

Plan een gezellige middag waarop u onder begeleiding van sfeervolle kerstmuziek de keuken in duikt en heerlijke cadeautjes gaat maken. U bent vast lekker creatief bezig en de ontvangers genieten straks van uw overheerlijke cadeautjes! Aan de slag dus!

Cadeautip 1: chocolademelk op een stokje

Na een uitgebreide winterwandeling, een middag schaatsen op de (kunst)ijsbaan of een middag intensief shoppen is er niets heerlijker dan even bij te komen onder het genot van een kop dampend warme chocolademelk. Daarvoor komt een mens graag thuis!

Dit heeft u nodig:

  • 150 g melk – of pure chocolade of smeltchocolade
  • Stevige ijsblokjes- of bonbonvorm (of kleine plastic drankglaasjes)
  • Plastic – of houten stokje  (of iets grotere cocktailprikkers)
  • Decoratie naar keuze: fijngehakte nootjes, chocoladestukjes of kandijsuiker, mini-marshmallows

Zo maakt u het:

  1. Doe 150 gr chocolade in een diepvrieszakje en sluit dit goed af. Dompel het zakje met chocolade onder in water en laat de chocolade bij gematigde warmte smelten.
  2. Zet de vorm klaar, snijd een hoekje van de zak af en giet de chocolade voorzichtig in de holtes. Steek de stokjes in het midden van de gevulde holtes. Versier nu naar wens de bovenkant met bijv. stukjes noot.
  3. Laat alles tenminste 3 uur op kamertemperatuur uitharden. U kunt dan de chocoladelollies uit de vorm halen. Voor gebruik hoeft alleen 150 ml warme melk over de lolly gegoten te worden, goed te worden geroerd en klaar is kees! Genieten maar!

Cadeautip: zet de chocoladelollies in een mooie kerstmok en pak het geheel in doorzichtig cadeaufolie.

Cadeautip 2: romige koekjespasta

U kent ze vast wel: zoetekauwen die het liefst niets anders dan zoetigheid eten! Zo iemand wordt heel erg blij van een pasta als deze! Het bijzondere aan dit recept is dat de smaak voornamelijk bepaald wordt door de soort koekjes die u toevoegt. Aan u de keuze!

Dit heeft u nodig:

  • 200 g koekjes (boterkoekjes, speculaasjes, kaneelkoekjes)
  • 125 g gecondenseerde melk
  • 75 g bruine suiker
  • 50 g boter
  • 1 tl  kaneel
  • 1 afsluitbare weckpot of pot met schroefdeksel

Zo maakt u het:

  1. Doe de koekjes in een diepvrieszakje en plet de koekjes met behulp van een deegroller zo fijn mogelijk.
  2. Doe nu de gecondenseerde melk, bruine suiker en boter in een kom. Verhit de inhoud boven een pan met heet water (au bain marie) en roer het geheel tot een gladde  massa zonder klontertjes. Voeg de kaneel toe en tot slot de fijngemalen koekjes. Roer net zo lang totdat u een gladde, klontervrije crème heeft.
  3. Laat de crème enigszins afkoelen en doe hem dan in de (weckpot. De pasta smaakt voortreffelijk op warme toast of knapperige broodjes.

Cadeautip: knip een kerstmotief uit een blanco zelfklevend etiket. Plak dit op de afgekoelde pot met koekjespasta. Gebruik verder gekleurde stiften, kleine stickers om het etiket te versieren en pak het geheel in mooi kerstpapier in.

Cadeau 3: bakmix voor kleurrijke kerstkoekjes

Voor iedereen in uw omgeving die van bakken houdt, hebben we een leuk cadeau idee. Verras hen met een zelfgemaakte bakmix! Zowel het samenstellen van de bakmix als de bereiding van het recept zijn een fluitje van een cent. Samen met een mooie koektrommel is een cookie-bakmix een heerlijk kerstcadeautje.

Dit heeft u nodig:

  • 125 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 75 g bruine suiker
  • 75 g witte suiker
  • 140 g havervlokken of muesli
  • ½ tl kaneel
  • 150 g gekleurde chocoladedragees
  • Grote pot met schroefdeksel of afsluitbare weckpot
  • Plus: 1 ei + 125 g zachte boter

Zo maakt u het:

Het gaat er bij dit cadeautje niet om kant en klare koekjes, maar om een zorgvuldig samengestelde bakmix cadeau te doen. U kunt bijna alle ingrediënten al verzamelen – voor het bakken moet dan alleen nog een ei en 125 g zachte boter toegevoegd worden. Om de bakmix er zo aantrekkelijk mogelijk te laten uitzien, worden alle droge ingrediënten achtereenvolgens in de pot gedaan en wel zo dat de bovenste laag gevormd wordt door de chocoladedragees. De ontvanger moet zich bij het bakken aan de volgende aanwijzingen houden:

  1. Klop de zachte boter schuimig, voeg het ei toe en roer opnieuw.
  2. Roer de bakmix – met uitzondering van de chocoladedragees erdoor. Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven tot 175˚ en leg bakpapier op twee bakplaten. Leg met behulp van een lepel porties ter grootte van een walnoot op het bakblik. Druk de bergjes deeg iets aan en versier met de chocoladedragees.
  4. Vergeet niet de bakaanwijzingen bij de bakmix te voegen. U kunt ze op het etiket schrijven of op een kaartje dat u met een lint vastmaakt aan de pot.

Cadeautip: een perfect cadeau voor bij de bakmix is een prachtige grote koekjespot waarin koekjes vers blijven.

Cadeautip 4: winterse eierlikeur

Een glaasje op uw gezondheid! In de feestmaand heeft u vast veel bezoek. Dan is het leuk bij wijze van afwisseling eens een ander drankje te serveren – wat dacht u van overheerlijke zelfgemaakte eierlikeur? Dit drankje is heel gemakkelijk te maken en smaakt verrukkelijk – ook leuk om cadeau te doen!

Dit heeft u nodig:

  • 1 sternanijs
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 9 eierdooiers (maat M)
  • 1 ei (maat M)
  • 165 g suiker
  • ¼ l witte rum
  • 2 el gecondenseerde melk
  • glazen fles (met schroefdop)

Zo maakt u het:

  1. Hak de kruiden fijn. Doe de eierdooiers, kruiden en suiker in een kom verhit deze voorzichtig boven heet water. Klop net zo lang met een garde tot het geheel licht van kleur en dik vloeibaar is. Dit kan een minuut of tien duren. Roer de gecondenseerde melk en de rum erdoor en klop nog eens 3 minuten.
  2. Giet de eierlikeur door een fijne zeef in een andere schaal en roer de vloeistof terwijl deze afkoelt regelmatig door.
  3. Giet  de drank zodra deze is afgekoeld met behulp van een trechter in de fles. Belangrijk: bewaar de eierlikeur altijd in de koelkast.

Cadeautip: in de meeste gevallen wordt eierlikeur warm gedronken. Een scheut eierlikeur door romige dranken als café latte of warme chocolademelk smaakt verrukkelijk. Geef bij de eierlikeur daarom nog een set mokken cadeau. Succes verzekerd!

Bakken, knutselen en geven – de decembermaand biedt volop gelegenheid om creatief te worden en anderen te verrassen. Geniet van de gezellige tijd in de aanloop naar Kerst en wij horen het graag van u als u door één van onze cadeautips geïnspireerd bent geraakt.

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *