28 November 2018 | Bekijk nu: 2 Minuten

Kinderen mogen op de avond van 5 december weer hun schoentje zetten – spannend! De volgende dag worden alle kadootjes open gemaakt die de Sint heeft achtergelaten. Om alvast in de stemming te komen hebben wij twee leuke recepten in het thema van Sinterklaas voor u uitgewerkt. Veel bakplezier!

Speculaasmannetjes

Benodigdheden

  • 150 g boter
  • 300 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g donkere kandijsuiker
  • 10 -20 g speculaaskruiden
  • 1 snuifje zout
  • 1 handvol rode gummibeertjes
  • 100 g bloemsuiker
  • 5 el water

 

Bereidingswijze

Verwarm uw oven voor op 185° C. Pak de bloem en het bakpoeder, en voeg dit samen in een glazen mengkom. Verkruimel vervolgens de boter in de glazen kom. Voeg de bruine suiker en speculaaskruiden eraan toe. Kneed met uw handen alles samen tot een mooi geheel. Rol het deeg in plasticfolie – om te vermijden dat het uitdroogt – en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast. Nu heeft u mooi de tijd om uw bakplaat alvast voor te bereiden. Smeer een paar likjes boter over de bodem van het bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. Wacht tot er een half uur voorbij is zodat het deeg  klaar is om uit te rollen.  Strooi wat bloem op uw keukenblad en rol het deeg uit vanaf het midden. Bak tenslotte het deeg in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.

Wanneer de speculaas klaar is laat u het ongeveer een minuut afkoelen. Zorg wel dat het gebak nog warm genoeg is, zodat u er gemakkelijk mooie vormpjes kan uitsteken – bij dit recept maken we speculaasmannetjes! Duw de mannetjes uit het deeg en duw ook meteen hun stropdas uit. Voor het opvullen van de stropdas gebruiken we gummiberen. Laat de gummiberen op een zacht vuurtje smelten in een steelpan en vergeet niet af en toe te roeren. Wanneer er een egale, vloeibare gelatine ontstaat is de vulling klaar en kunt u de stropdas vullen. Als de vulling aan het opstijven is kunt u intussen beginnen aan het suikerglazuur. Meng de bloemsuiker met een klein beetje water tot er een dikke witte suikerpasta ontstaat. Wanneer de mannetjes zijn afgekoeld kunt u ze gaan versieren met het suikerglazuur. Tip: met een spuitzak kunt u het mannetje een gezichtje geven en leuk omlijnen. 😉

Figuren in marsepein

Benodigdheden

  • 100 gram fijn gemalen amandelen
  • 110 gram poedersuiker (bloemsuiker)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eiwitten

 

Bereidingswijze

Meng in een kom de fijn gemalen amandelen en de poedersuiker samen. Voeg geleidelijk het citroensap, de vanille extract en de eiwitten toe. Kneed het vervolgens met uw handen tot een deeg en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast liggen.

Voor Sinterklaas is het leuk om van de marsepein figuurtjes te maken. Kneed of snijd de marsepein tot het figuurtje dat u wilt. Voeg er enkel nog (biologische) kleurstoffen aan toe en uw figuurtje is af.

Eetsmakelijk!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *