25 May 2020 | Bekijk nu: 3 Minuten

Waarom drinkt u koffie? Omdat u het lekker vindt, omdat u zonder koffie niet wakker kunt worden of voor de gezelligheid? Er zijn veel redenen om koffie te drinken en er zijn ook veel manieren om koffie te drinken. Zwart, met melk en/of  suiker, oploskoffie, filterkoffie of Italiaanse koffie om maar eens wat te noemen. Dronken we vroeger vooral filterkoffie, tegenwoordig drinken we vooral graag Italiaanse koffie. Als u ergens koffie bestelt, kiest u uit een espresso, een ristretto, een cappuccino of een latte macchiato. En dit is nog maar een bescheiden  greep uit het assortiment. Op dit moment drinken we onze koffie natuurlijk vooral thuis, maar gelukkig kunt u ook thuis volop variëren. Wij laten u vandaag zien hoe u gemakkelijk in uw eigen keuken de heerlijkste koffievariaties bereidt.

Espresso

Italianen zijn dol op hun koffie en hun manier van koffie zetten heeft grote delen van de wereld veroverd. In tegenstelling tot filterkoffie waarbij heet water met de hand of machinaal langzaam op koffie in een filter wordt gegoten, wordt bij de bereiding van Italiaanse espresso heet water onder druk door de koffie geperst. Als u wel eens in Italië in een barretje koffie heeft besteld, kent u de blinkende espressomachines wel waar de heerlijke espresso mee gemaakt wordt. Toch is het een misverstand om te denken dat elke Italiaan thuis een dergelijk apparaat heeft staan. Nee, Italianen maken hun koffie thuis het liefst met een handige espressomaker. Dit koffiepotje vult u eenvoudig met water en gemalen koffie waarna u het op het fornuis zet. In dit potje wordt het water onder druk door de koffie geperst, dus het resultaat is een heerlijk pittige koffie.

Koffie met melkschuim

Drinkt u uw koffie graag met warme melk? Dan kunt u melk verwarmen en aan uw koffie toevoegen. U kunt ook kiezen voor de echt Italiaanse cappuccino die bestaat uit een derde espresso, een derde warme melk en een derde melkschuim. Voor de melkschuim moet de melk stevig geklopt worden. Dit gaat heel gemakkelijk en snel met de melkopschuimer van WMF. Hiermee maakt u in een oogwenk de perfecte schuimlaag voor op uw cappuccino. Natuurlijk maakt u net zo eenvoudig een latte macchiato, heel veel melk met een beetje koffie, of een espresso macchiato, espresso met een klein beetje geschuimde melk, met behulp van deze melkopschuimer. De losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig, dus afwassen met de hand is niet nodig. Drink uw latte macchiato en uw cappuccino uit onze fraaie dubbelwandige latte macchiato–  en cappuccino glazen. Uw koffie blijft hierin lang op temperatuur, zo kunt u er optimaal van genieten!

IJskoffie

Behalve Italië zijn er natuurlijk nog veel meer landen met eigen koffievariaties. Als u wel eens naar Griekenland op vakantie bent geweest, kent u vast de Griekse ijskoffie ‘frappé’ wel: een heerlijk zomerse koffietraktatie. Nu een vakantie naar Griekenland voorlopig lastig is, is het leuk om uzelf thuis te verwennen met een frappé en u zo even in Griekenland te wanen.

Voor een frappé heeft u het volgende nodig:

Ingrediënten:
poeder- of oploskoffie
ijsblokjes
ijskoud water
(koffie)melk en suiker naar smaak

Verder nodig:
Staafmixer, longdrinkglas, rietje

Doe 2 theelepels poederkoffie plus wat suiker naar smaak in een flink longdrinkglas en giet er een klein beetje koud water op. Mix de oploskoffie en de suiker met het water met behulp van een staafmixer tot een schuimige massa. Voeg dan 4 ijsblokjes, koud water en eventueel een scheutje koude melk toe. Doe een rietje in het glas, roer het geheel even door, zoek een zonnig plekje op en geniet van dit zomerse koffiemoment.

Tip: voeg een bolletje roomijs toe voor een extra feestelijke variant.

U ziet het: zwart en sterk, met of zonder melk, heel warm of juist heel koud: er zijn vele manieren om koffie te drinken. Welke koffie uw voorkeur ook heeft, maak hem met aandacht en neem vooral de tijd om van uw persoonlijke koffiefavoriet te genieten!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *