16 October 2020 | Bekijk nu: 6 Minuten

Houdt u van kleding en koopt u graag iets nieuws maar wilt u dit liefst zo verantwoordelijk mogelijk doen? Goed nieuws: dat kan met “Cotton made in Africa“ (CmiA)! CmiA ondersteunt kleine boeren in Afrika om katoen op een duurzame en milieuvriendelijke manier te telen. Ook zet dit initiatief in op de verbetering van de arbeidsomstandigheden van deze boeren.    

Als partner van “Cotton made in Africa“ heeft KLiNGEL een collectie nachtkleding en homewear met het CmiA-keurmerk in het assortiment. Met de verkoop van deze producten, dragen we van harte een steentje bij aan de verbetering van de levensomstandigheden van Afrikaanse katoenboeren. Bovendien helpen we zo mee de  natuur te beschermen. Vandaag laten we u graag kennismaken met “Cotton made in Africa“. We laten u ook meteen zien welke kleding in onze webshop dit   CmiA-keurmerk heeft. . 

Cotton made in Africa: wat is dat?

“Cotton made in Africa“ is een initiatief van de Aid by Trade Foundation. Deze organisatie werd in 2005 opgericht door Michael Otto. Het doel van de organisatie is om de leef- en arbeidsomstandigheden van kleine katoenboeren zoveel mogelijk te verbeteren, het milieu te beschermen door duurzamer en efficiënter te telen en last but not least de opbrengsten te vergroten. Inmiddels produceren al 900.000 kleine boeren uit 11 Afrikaanse landen duurzame katoen volgens de criteria van “Cotton made in Africa“. Behalve de eerder genoemde doelstellingen reikt de organisatie boeren ook handvatten aan om beter handel te drijven. Op die manier kan hun zelfstandigheid worden vergroot. Deze marktwerking brengt geld in het laatje dat opnieuw in het initiatief wordt geïnvesteerd. Een van de belangrijkste principes van “Cotton made in Africa“ is dan ook: mensen helpen om zichzelf te helpen.

Om het doel te verwezenlijken, geeft CmiA onder meer trainingen op het gebied van de katoenteelt. Daarnaast zet CmiA sociale projecten op zoals het bouwen van scholen of waterputten. Hiervan profiteren hele dorpsgemeenschappen. Als partner in de textielketen steunt KLiNGEL van harte dit initiatief dat de leefomstandigheden van kleine katoenboeren in Afrika helpt verbeteren. In 2019 werden al zo’n 125.000.000 textielproducten met het label “Cotton made in Africa“ verkocht.

De vele voordelen van CmiA voor mens en milieu

Katoenplanten hebben veel water nodig om te kunnen groeien. Voor duurzame katoen wordt uitsluitend regenwater gebruikt. Dit bespaart maar liefst 2.120 liter water per kilo katoen. Bij “Cotton made in Africa“ doet men er dus alles aan om het milieu te beschermen. Zo worden er geen genetisch gemodificeerde zaden of gevaarlijke pesticiden gebruikt. Ook bij de oogst zet men in op het milieu. CmiA-katoen wordt daarom niet zoals conventioneel katoen op machinale wijze geoogst, maar met de hand geplukt. Dit zorgt ervoor dat per saldo 40% minder CO2 wordt uitgestoten.

Om de katoenteelt op een duurzame manier te optimaliseren en hogere opbrengsten te behalen, worden trainingen gegeven over verbeterde teeltmethodes en hogere kwaliteitsnormen. Zo leren de katoenboeren hoe ze hun bedrijf rendabeler kunnen maken terwijl ze hun katoen milieuvriendelijker dan voorheen telen. Sociale projecten zorgen bovendien voor een betere toegang tot onderwijs en schoon drinkwater. Speciale aandacht is er voor vrouwencoöperaties. Die worden financieel ondersteund zodat vrouwen financieel zelfstandiger kunnen worden.

Fair en verantwoord: het proces achter Cotton made in Africa

Het principe achter CmiA is eenvoudig maar effectief. De boeren leren hoe ze   efficiënte teeltmethoden kunnen gebruiken, de kwaliteit van hun katoen kunnen  verbeteren, de opbrengsten kunnen verhogen en tegelijkertijd het milieu minder te belasten. Doordat textielbedrijven internationaal samenwerken is de vraag naar  duurzaam katoen gestegen wat gunstig is voor de kleine boeren.

Katoen van “Cotton made in Africa“ wordt niet alleen in Afrika verwerkt, maar wereldwijd. Textielbedrijven tekenen voordat ze kleding gaan verkopen een contract en betalen een vergoeding voor het gebruik van het CmiA-keurmerk. “Cotton made in Africa“ investeert de ontvangen vergoedingen. Wilt u als u nieuwe kleding koopt ook graag kleinschalige katoenboeren en hun gezinnen ondersteunen? Let dan bij het kopen op het rode CmiA-label. In de KLiNGEL online shop vermelden we de tekst “Cotton made in Africa“ duidelijk in de productbeschrijvingen.

KLiNGEL ondersteunt Cotton made in Africa

In de online shop van KLiNGEL vindt u een ruime collectie kleding die het “Cotton made in Africa“-keurmerk draagt. De collectie omvat onder meer zachte badjassen, comfortabele pyjama’s en basic shirts. Deze artikelen voelen fijn aan. Niet alleen letterlijk want het voelt ook nog eens goed om deze artikelen aan te schaffen omdat u zo Afrikaanse boeren helpt.

Neem bijvoorbeeld de pyjama’s van Comtessa. Ze zitten heel comfortabel en door de vrolijke ontwerpen in romantische kleuren zien ze er bovendien leuk uit. Wat vindt u van de pyjama in rozenhoutkleur en ecru? Hij heeft een kleine knoopsluiting bij de hals, een dessin met vogeltjes en geschulpte boorden. De bijpassende effen broek is heerlijk zacht. U kunt natuurlijk ook kiezen voor de pyjama met de bloemetjesprint in frisse kleuren met een 7/8-broek.

Draagt u liever een nachthemd dan een pyjama? Dan is het nachthemd in ecru en lila met geschulpte zomen misschien iets voor u. Het heeft een wijde V-hals die u alle ruimte biedt om er heerlijk in te slapen.

Als u op zoek bent naar vrijetijdskleding voor heren, dan zit u bij KLiNGEL ook goed. Wat dacht u van het comfortabele joggingpak in antraciet? Het jasje heeft een vlotte  dwarsstreep en een bijpassende effen broek. Dit vrijetijdspak is perfect als u ’s avonds wilt bijkomen na een drukke dag. Uiteraard kunt er ook ’s morgens de dag op relaxte wijze mee starten! Het casual model zit bijzonder prettig en staat bovendien goed.   

Zoals elke modeliefhebber weet zijn fijne basics onmisbaar als u om elke dag een outfit te kunnen samenstellen. Als basics zijn de shirts met het “Cotton made in Africa“-keurmerk van Harmony ideaal. Ze zijn gemaakt van fijngeribd materiaal en worden per twee geleverd: elke set bevat een wit en een zwart shirt. Omdat ze zijn gemaakt van zuiver katoen, dragen ze heerlijk. Het subtiele kanten randje langs de hals maakt ze heel geschikt om ze te dragen onder bijvoorbeeld een blazer of een vest. Ze zijn bovendien ook perfect als mooie basis van een vrijetijdsoutfit.

Bovenstaande voorbeelden zijn maar een bescheiden greep uit het “Cotton made in Africa“ assortiment. In de webshop van KLiNGEL vindt u nog heel veel meer artikelen waarmee u het initiatief kunt ondersteunen.

Vindt u het leuk om over de achtergrond van onze producten te lezen? En zijn er nog meer onderwerpen die u interesseren? Laat het ons weten, we horen het graag!

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *