20 December 2019 | Bekijk nu: 5 Minuten

De kersttijd is aangebroken en daarmee ook de tijd dat we teruggrijpen op gebruiken van vroeger en kersttradities. In de weken voor kerst kleden we ons huis sfeervol aan met een kerstboom, lichtjes en andere kerstdecoraties. Vandaag willen we vier kersttradities ophalen die u ongetwijfeld doen terugdenken aan vroeger.

Beste lezer, wat doet u denken aan kerst? Zijn het de heerlijke geuren van kerstgroen, zelfgebakken kerstkoekjes of misschien glühwein? Of denkt u vooral aan het samenzijn met uw familie, samen kerstliedjes zingen en kerstcadeautjes geven? Voor de meeste mensen begint kerst niet pas met kerstavond maar al de weken ervoor wanneer we bezig zijn met de voorbereidingen voor het kerstfeest. En zijn dat ook niet de dingen die de kerst en de weken ervoor zo speciaal maken? Wij willen vandaag vier tradities in uw herinnering oproepen die u vast nog van vroeger kent en die we dit jaar graag nieuw leven willen inblazen.

Traditie 1: een kerstkrans ophangen

Ze verfraaien al een paar weken de deur van veel huizen op en zorgen voor een warm welkom. We hebben het over kransen van takken, dennengroen, dennenappels en glinsterende kerstballen en kerstfiguren. Vaak zijn ze overwegend groen, zoals dit model van Tewa met rode accenten en een rendier met een fluwelen oppervlak. Deze zaken staan symbool voor het feit dat na de winter weer een nieuw jaar begint en dat de natuur opnieuw ontwaakt. De ronde vorm van de krans symboliseert daarbij de permanente kringloop van de natuur.

Houdt u meer van eenvoudig? Dan is de krans van dennenappels en een beetje kerstgroen de passende krans voor uw deur. Deze heeft een landelijke en natuurlijke   uitstraling. Hier passen vooral houten kerstversieringen mooi bij.

Traditie 2: houten kerstdecoraties

Met zorg gemaakte houten decoratieobjecten staan van oudsher symbool voor de kersttijd. Elk stuk is uniek. Hout is een natuurproduct en heeft een warme uitstraling. De mogelijkheden om hout te gebruiken voor kerstdecoraties zijn zowat onuitputtelijk. Kent u de kleine rookmannetjes met de nostalgische sfeer uit uw kindertijd? Bont beschilderd en helemaal in kerstsfeer vinden deze mannetjes elk jaar een plaatsje op uw vensterbank, kastje of tafel. Steek wat kaarsen aan en geniet van de heerlijke geur van dennengroen en alle sfeervolle kerstversieringen.

Ook een kerstklassieker is de houten piramide die vanzelf gaat draaien als de kaarsen branden. De piramide heeft 3 verdiepingen en biedt plaats aan zes piramidekaarsen die door de opstijgende warmte de vleugels in beweging brengen. Vooral kinderen genieten van het schouwspel van de ronddraaiende figuurtjes in de piramide.

Wat zou kerst zijn zonder feestelijk verlichte en versierde ramen? Tijdens uw avondwandeling kunt u alle versierde ramen goed bewonderen. Ook uw eigen huis kunt u sfeervol versieren met raamdecoratie uitgevoerd in kunstig houtsnijwerk. Met de set van drie houten kerssterren met led-verlichting creëert geeft eveneens een sfeervol lichteffect voor uw raam De sterren kunnen met een zuignap aan het raam worden bevestigd waardoor ze lijken te zweven.

Traditie 3: kussen onder de mistletoe

Als je elkaar kust onder de mistletoe ofwel maretak, blijf je je hele leven samen. Als dat geen goede aanleiding voor een kus is?

Waar dit gebruik vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het betrekking op een Romeins feest waarbij de romeinen elkaar als teken van vriendschap takken mistletoe gaven. Misschien ligt de oorsprong wel in de wapenstilstand van de Scandinaviërs onder  takken in het bos of in een noordelijke sage waarin een maretakpijl Baldur, de god van het licht, trof. Als u geen mistletoe in de deurpost hangt, dan kunt u een rotan krans met maretakken die net echt lijkt ophangen.

Ook zeer geliefd rond kerst is de veelal rood bloeiende kersster. Wat wij als bloemen zien, zijn eigenlijk de roodgekleurde nieuwe bladen van de plant. Deze plant zorgt voor veel kerstsfeer op uw vensterbank. De kersster, die ook wel bekend staat als advents- of christusster is niet zo makkelijk qua verzorging. Wat dacht u daarom van een kunstexemplaar, een niet van echt te onderscheiden alternatief dat nooit water hoeft en elk jaar weer opnieuw uw huis verrijkt? De kersster in bloembak is zowel binnen op de vensterbank als ook op het terras of het balkon een vrolijke kerstbloeier. Voor op tafel is het kerststukje kerstster heel praktisch. U kunt het gewoon midden op tafel leggen en eventueel aanvullen met decoratie in rood en groen.

Traditie 4: kaboutercadeautjes geven

Ho ho ho! Dat de kerstman met kerstmis de cadeautjes brengt weten alle kinderen. Kinderen verheugen zich dan ook immens op het moment dat zij hun cadeautjes mogen uitpakken. Maar de kerstman kan wel wat hulp gebruiken en daarom stuurt hij graag kabouters voor hem uit op pad. Zo is het een bijzonder gebruik geworden om in de tijd voor kerst elkaar met kleine kaboutercadeautjes blij te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld met uw familie of met collega’s doen. U kunt elkaar blij maken met zelfgebakken koekjes, iets nuttigs, iets moois of iets decoratiefs .

Meestal trekt u bij kaboutercadeautjes lootjes, zodat u weet wie u een cadeautje mag geven. Dan is het zaak iets leuks voor diegene te verzinnen. Wij hebben daarom 2 suggesties voor u, die aan de kleine kerstmanhelpers doet denken. Geheel in stijl zijn de eierwarmers die uw eitjes tijdens het kerstontbijt op temperatuur houden. De stoffen kerstman zal vooral bij kinderen goed in de smaak vallen. De koekjespot kerstman    is een heel origineel cadeautje als u hem vult met zelfgebakken koekjes.

Wat zou kerst zijn zonder al deze tradities en gebruiken die samenhangen met de geur van sinaasappels, kaneel, dennengroen en zelfgebakken lekkers? En natuurlijk het flonkerende kaarslicht, de vele fonkelende lichtjes en cadeautjes? Heeft u ook van die speciale kersttradities waar u veel waarde aan hecht en geeft u die binnen uw familie door? Welke tradities mogen bij u niet ontbreken? Wij horen het graag van u!

Tips van de redactie

Geef ons uw mening
Schrijf hier uw antwoord

Je e-mailadres zal niet getoond worden Verplichte velden zijn gemarkeerd met *